MYYNTIMIESTEN SAUNA

Varsinais-Suomen myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset ry:n (aiemmin Turun Myyntimiehet ry) sauna on monelle turkulaiselle tuttu paikka. Taksikuskit löysivät aina perille ilman osoitetta, ja turuilla ja toreilla muisteltiin kyseisen paikan juhlia ja saunailtoja.

1950-luvulla turkulaiset myyntimiehet vaihtoivat ajatuksia oman kesäpaikan hankkimisesta yhdistykselle. 18.4.1958 annettiin johtokunnalle oikeus kiinteistön tai kesäpaikan hankintaan. Kesäkuussa paikka ostettiin, mutta ei vielä Ruissalosta vaan Rymättylän Peräisten kylästä. Paikka oli huonon tien ja lossiyhteyden takana, eikä jäsenistö löytänyt sitä omakseen. Paikka myytiinkin jo toukokuussa 1959, eli alle vuosi hankinnan jälkeen.

Seuraavaksi esillä oli Hirvensalo, mutta asia jäi hautumaan ja lopulta osoitteeksi tuli Ruissalo. Kauppakirja allekirjoitettiin 8.4.1960. Myyjänä oli vapaaherra Erik Indrenius-Zalewski, jolla oli äitinsä tohtorinna Maggie Ehrstömin antama valtakirja. Kauppahinta oli puolet pyydetystä eli 2 miljoonaa markkaa. Huvila-alueen pinta-ala oli 2,7 hehtaaria, ja sillä sijaitsi kaksi rakennusta, ulkorakennukset ja sauna. Alkuperäinen sauna ei kauaa miellyttänyt, vaan helmikuussa 1962 pyydettiin valtuudet uuden saunan rakentamiseksi. Uuden saunan suunnittelussa lähdettiin siitä, että sillä olisi entistä enemmän yleistä käyttöä myös jäsenistön ulkopuolella.

Rakennustyöt aloitettiin keväällä 1963. Rakentaminen vei varoja, ja yhdistyksen talous oli tiukalla. Mukaan astuivat kuitenkin lukuisat yritykset, jotka lahjoittivat rahaa, tarvikkeita tai muuta apua. Saunan seinälle päätettiin laittaa taulu, jossa on jokaisen tietyn summan yli lahjoittaneen yrityksen nimi. Taulu on edelleen nähtävissä saunan eteisessä.

Saunan on suunnitellut rakennusmestari Reino Jousi ja rakentamisen suoritti urakoitsija Pekka Sillanpää. Saunan pinta-ala oli 94 neliötä ja siihen sisältyi suuri olohuone avotakkoineen ja suurine ikkunoineen, pukuhuone, pesutilat ja sauna sekä keittiö. Johtokunnan avauskokous saunalla pidettiin 4.10.1963 ja viralliset vihkiäiset 19.10.1963.

Sauna on ollut yhdistyksen ylpeyden aihe pian 60 vuotta. Se on myös se, mistä yhdistyksemme on Turussa tunnettu. Saunasta on yritetty pitää hyvää huolta alkuperäistä henkeä kunnioittaen. Remontit on tehty pieteetillä vanhoja jäseniä ja museovirastoa kuunnellen.

Sauna on nähnyt vuosikymmenten aikana monta tapahtumaa ja juhlaa. Jos seinät osaisivat puhua, mielenkiintoista kehrrottavaa riittäisi. Tervetuloa saunalle tekemään uusia muistoja legendaariseen merelliseen juhlapaikkaan.

Lähde: Ilmo Impivaara – Turun Myyntimiehet 1933 – 1983